Probíhá migrace e-shopu na novou platformu, nabídka i funkcionalita mohou být omezeny. Děkujeme za pochopení.

Často kladené dotazy (Q&A)

  • Jak nejlépe začit s maté? Doporučili mí přejít na tento nápoj a nevím jak začít a co si vybrat pro své první maté.
    • V první řadě je potřeba si uvědomit jak a kdy chcete maté popíjet. Yerba mate obsahuje kofein, stejně jako čaj nebo káva, a tak se nedoporučuje večerní konzumace. Ideální je maté popíjet od rana až do nějaké 14-16 hodiny. Působení kofeinu je ale individuální a těžko se dá zobecňovat. Kofein v maté nepusobí stejně jak u kávy, ale dost podobně jako např. u čaje. Stimulace nemá rychlý nástup, spíše pozvolný a dlouhou výdrž, až několik hodin. Nejlepší způsob jak začít je pořidit jeden ze "starter packů", tzv. Yerbox od naší firmy. Vytvořili jsme brand YERBOX, kde je možno si zakoupit sadu pro začátečníky. Sada obsahuje přesně instrukce, takže není potřeba níc moc vymyšlet a je možno rovnou začit s pitím Yerba Maté.  
  • Jak se správně pije Yerba maté, co mí doporučite?
    • Ideálně, když si přečtete náš článek "Způsoby pití Yerba Maté", který najdete odpověď na svou otázku a nejen to.
  • Jak si vybrat z velké nabídky maté?
    • Maté vybíráme s ohledem na způsob konzumace, kterých je několik. Přečtěte si článek "Způsoby pití Yerba Maté", kde zjistíte jaké jsou způsoby konzumace maté a jaké značky a druhy jsou pro vybraný způsob nejlepší.
  • Jak vybrat Kalabasu?
    • Pro začatek doporučujeme vybrat kalabasu, která není z přírodních materialu, jako je dřevo, porongo nebo tykev. Ty jsou náročné na údržbu a vyžadují každodenní pečí. Ideálně začněte s materiály jako je sklo, keramiku nebo nerez. Ty se jednoduše udržují a i když zapomenete v práci před víkendem vyčistit kalabasu, nic se neděje. Kalabasu z živého materiálu můžete v takovém případě často rovnou vyhodit do koše nebo budete mít hodně práce s tím ji vyčistit, vysušit, popř. i "vylečit" (zbavit plisně apod.). Úplně na samotném začátku použíjte obyčejnou kuchyňskou skleničku, která snese vařící vodu a připravte si maté v ní. Ochutnáte, zjistíte so s vámi maté dělá a pokud vás chytne za srdce, nakoupíte si kalabasu a další příslušenství pro maté. 
  • Jak vybrat Bombillu?
    • S bombilou je to podobné jako s kalabasou, pro začátek si kupte nějakou levnější s dobrým poměrem cena - kvalita. Nedoporučujeme kupovat hned neco drahého, nicméně pokud zjistíte, že vám maté chutná a stane se vaším každodenním nápojem, můžete zainvestovat do "celoživotní" bombilly, třeba ze stříbra od firmy Arana.
  • Mám problém s kalabasou, má praskliny (fleky, kousky tykve) a bojím se jí použit. 
    • Tykev, ze které se vyrábí originalní tradiční kalabasa je přírodní produkt, proto je přírozené, že má drobné nedokonalosti jako fléky, kousky suché týkvé uvnitř, apod. Také proto nedoporučujeme tykev pro úplně začatečníky. Pokud ovšem tykev používáte a udržujete nebo to máte v plánu, doporučujeme pročíst si návod na první "zapracování" týkve před použitím. Je to postup, který trvá 12 hodin, takže není možné to dělat na poslední chvíli. Najděte si na to čas. Odkaz zde ... 
  • Koupil jsem  maté a nechutná mí, co s tím?
    • Pro nováčky doporučujeme kupovat 250 nebo 500 g balení, nedoporučujeme jít rovnou do větších, výhodnějších balení, ty jsou určené pro ty, které už našli "své" oblibené maté a mají velkou spotřebu. Pro začatek doporučujeme testovat různé příchutě a najít si ty vaše. Rozmanitost chutí v naší nabídce je opravdu velká. Planujeme zavedení u řady značek 100 g balení jako vzorky. Taky se snažime zboží v e-shopu co nejvíce popsat a přidělit jim vlastnosti, podle kterých se dá jednoduše hledat a vybírat. 
  • Rádi budeme přídavat odpovědi i na další vaše otázky, neváhejte nám napsat na dotazy@matemate.cz.