Produkční proces Yerba Mate
Produkční proces Yerba Mate
Odolný a stále zelený Ilex Paraguariensis, původem z Jižní Ameriky, se přirozeně vyskytuje v pralesích podél řeky Paraná a na kultivovaných plantážích. Unikátní podmínky pěstování přispívají k robustným a aromatickým listům rostliny maté, které se přeměňují na oblíbený nápoj - známý jako yerba mate.
Pikantní aroma yerba mate z něj učinilo národní poklad v zemích jako Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay, a jeho popularita se nyní rozšířila daleko za hranice Jižní Ameriky. Díky rozmanitosti chutí, trvanlivosti a účinkům si yerba mate získává oblibu u těch, kdo se do jeho světa ponoří.
Chcete-li plně ocenit komplexitu yerba mate, je nezbytné se ponořit do jeho propracovaného výrobního procesu. Každá fáze výroby, od pěstování po balení, hraje významnou roli při formování jeho chuti a vlastností. Pochopení tohoto procesu vám umožní stát se promyšlenějším matero a vybrat si yerba mate, který odpovídá vašim preferencím a prohlubuje vaše spojení s tímto výjimečným nápojem.
Existuje několik fází výroby mate: Sazenice, Výsadba, Sběr listů, Rychlé sušení, Sušení, Hrubé mletí, Zrání, Mletí, Kontrola, Balení.
Sazenice
Výběr nejlepších semen, péče o ně v záhonech, dokud nezačnou růst, přibližně 12 měsíců.
Rostliny
Jeho vědecký název je Ilex Paraguariensis, měří asi 4 až 5 metrů na výšku, přestože ve volné přírodě může dosáhnout 20 metrů. Jedná se o vzpřímené stromy s kulatou korunou, s perzistentními listy odolnými vůči nepříznivým podmínkám.
Sběr listů
Proces, při kterém pracovníci sklízí zralé listy yerba mate ručně, se nazývá „tarefa“. Sklizeň probíhá od dubna do konce září.
Rychlé sušení
Rychlé sušení trvá 20 až 30 sekund přímým působením plamene v rotujícím vodorovném válci při teplotě 600 °C. Během tohoto procesu se zastavuje enzymatická fermentace a oxidace suroviny.
Sušení
K redukci vlhkosti listů yerba mate na 3 až 5 % jsou přemístěny na pásy do skladů s vysokou teplotou.
Hrubé mletí (Canchado)
Jde o hrubé mletí, při kterém je produkt připraven k zabalení a přemístění do skladů ke zrání na 12 až 18 měsíců.
Zrání
Mletá a zabalená yerba mate přirozeně zraje ve speciálně připravených skladech s řízeným osvětlením, okysličením, teplotou a větráním. Doba zrání se pohybuje od 12 do 24 měsíců podle požadovaného koncového produktu.
Mletí
Mletí spočívá v následných operacích drcení, ubíjení a míchání. Yerba mate z různých šarží se mísí v různých poměrech, čímž vzniká požadovaný konečný produkt.
Kontrola
Současně s balením se odebírají vzorky a analyzují se v laboratoři, aby byla ověřena jejich kvalita.
Balení
Pro zachování charakteristik se balí do tří/čtyřvrstvých balení různých formátů.