Probíhá migrace e-shopu na novou platformu, nabídka i funkcionalita mohou být omezeny. Děkujeme za pochopení.

Způsoby pití Maté

Zakladní druhy maté rozdělujeme s ohledem na způsob konzumace na:

  • Tradiční sypané v kalabase s bombilou
  • Tradiční sypané v konvičce jako klasický nebo bylinkový čaj
  • Sypané v nálevových sáčcích, podobně jako pytlikové čaje
  • Sypané připravené ve French Pressu
  • Rozpustné maté, podobně jako rozpustná káva 
  • Maté v kapslich pro kávovary podobně jako káva v kapslích

Každý ze způsobu pití yerby má své příznivce a odpůrce, nepreferujeme žadný z ních a doporučujeme vyzkoušet většinu a najit ten správný pro vás:

  • Tradiční sypané v kalabase s bombilou
    • Nejbežnější drůh pití yerba maté obecně a v latinské americe patří mezí hlavní způsob. Maté nasypeme do kalabasy tak, aby byla plná ze 3/4 až 2/3, poté kalabasu nakloníme o 45 ° a lehce s ní zatřepeme. Do vzniklého prostoru vedle maté zasuneme bombillu. Maté zalijeme podél bombily trochu vlažné vody, aby listy zvlhly, ale nespařili se, poté zaléváme podél bombily horkou vodou o teplotě 75-80 °C. Doporučujeme vyzkoušet filtrovanou vodu, která neprošla bodem varu a jen se ohřala na uvedených 80 °C. Taková voda obsahuje více kyslíku a výsledné maté není tak nahořklé. Voda je zásadní faktor, který ovlivňuje chuť a vlastnosti výsledného nápoje. Pijeme bezprostředně po zalití. Tímto způsobem získáme sérii nálevů, ale počet a chuť záleží na druhu maté a kvalitě. V Argentině a Paraguayi je zvykem ráno naplnit kalabasu a pak ji celý den opakovaně zalévat a popíjet jednu dávku maté.
  • Tradiční sypané v konvičce jako klasický nebo bylinkový čaj
    • Tento způsob je možný a poměrně běžný hlavně u lidí, kteří střídají maté s čajem. Jak maté, takl i čaj louhují v konvičce s dávkováním na jeden nebo více nálevů. K této přípravě se nejvíce hodí Despalada (bez větviček) nebo pure leaf - celolisté u Argentinských a Paraguayských značek. Brazilský typ Green Mate, tj.zelené maté, je hodně podobný klasickému zelenému čají a lze jej připravit stejně jako zelený čaj. Voda pro přípravu maté má mít vždy teplotu 75-80 °C, idealně která neprošla bodem varu. 
  • Sypané v nálevových sáčcích, podobně jako pytlikové čaje
    • Nálevové sáčky jsou vhodná varianta na cesty nebo do kalceláře. Doporučujeme gramáž maté v nálevovém sáčku 2,5 - 3 g (klasického čaje bývá v nálevovém sáčku obvykle méně). Použijte vodu o teplotě 80 °C a nechte louhovat 3-5 minut pro plnou chuť.  
  • Sypané připravené ve French Pressu
    • Pro tuto přípravu můžeme použit jakékloliv maté z Argentiny, Paraguaye, taktéž se hodí PU1. Nepoužívejte brazilské Chimarrao, které je hodně prachové. 
  • Rozpustné maté, podobně jako rozpustná káva 
    • Je mnoho značek, které vyrábějí rozpustné maté, které se připravuje stejně jako rozpustnou kávu nebo experimentovat a rozpustit např. v horkém mléku nebo napěněném mléku ve frotte pěničce. Maté je možné přídat do nekonečné řady koktejlů. ať už alkoholických nebo bez alkoholu. Práškové maté se přidává do čokolády, buchet, sušenek a dalších produktů.   
  • Maté v kapslich pro kávovary podobně jako káva v kapslích
    • Maté kapsle do kávovarů prozatím nejsou v Evropě rozšířené, ale ve světě už se začínají objevovat, takže je jen otázkou času kdy budou k dispozici i u nás.