Probíhá migrace e-shopu na novou platformu, nabídka i funkcionalita mohou být omezeny. Sleva 10% na všechno. V košíku zadejte kód UZMAMMATE. Děkujeme za pochopení.

Good tea Cihlový Po-meai Pu Er / Pu Er Cha Zhuan, 250g

Obrázek (2546)
Obrázek (2546)
482 bodů do věrnostního systému
482 Kč
Není skladem Sledovat dostupnost

Fukamushi-cha v překladu znamená hluboce spařený čaj (deep steamed). Více

Výrobce: Good teaKód produktu: GT0009 Doprava a platba

Protipólem by byl lehce spařený čaj asamushi-cha. Horká pára se u japonských čajů používá pro zastavení oxidace lístků, čímž se odlišují od většiny čínských čajů. Běžná doba, po kterou jsou čajové lístky vystaveny horké páře, je u čaje Sencha přibližně 30 vteřin. Lístky fukamushi-cha jsou v horké páře vystaveny obvykle 90-120 vteřin. V převážné většině se takto zpracovává čaj Sencha, zřídkakdy např. Gyokuro. Tento způsob zpracování čaje dokáže potlačit trpkost v chuti a přidat na sladkých tónech. Naše Sencha Fukamushi byla navíc před sklizní na 5-7 dní zastíněna pro podpoření sladké chuti a výsledné jemnosti. Dlouhá fáze spaření způsobí, že lístky výrazně změknou a začnou se trhat, takže po vysušení čaj obsahuje část lístků ve formě malých částeček a prachu. Takto může nepříliš znalým milovníkům čaje Fukamushi-cha připadat jako čaj nižší třídy, ale opak je pravdou. Navíc jako bonus zákazník získává posílené zdravotní účinky čaje. Obdobně jako u čaje Matcha, díky obsahu mnoha malých částic v nálevu dostáváme do těla mnohé látky, které se z lístků nelouhují, např. některé katechiny a vitamíny, vláknina a chlorofyl. Způsob přípravy tohoto čaje: Pro čajový nálev si připravte Vámi vyzkoušenou vodu, se kterou máte zkušenosti nebo použijte běžnou vodu z vodovodu, ale dostatečně odstátou, nejlépe přes noc, v ideálním případě zbavenou chlóru. Opláchněte konvičku a šálky horkou vodou. Připravte si přibližně 8g (5-6 čajových lžiček) čaje pro každých 200ml vody nebo dle vlastní chuti. Vylouhujte potřebné množství čaje v horké vodě o teplotě 80°C po dobu 60 sekund pro první a druhý nálev. S dalšími nálevy teplotu mírně zvyšujte a dobu louhování prodlužujte. Při teplotě 80°C je zdůrazněna chuť katechinu a kofeinu, pokud se přežene doba louhování, čaj bude příliš hořký. Nižší teplota zdůrazní sladkou chuť na úkor jeho svěžesti. Vyzkoušejte různé teploty vody a časy louhování pro nalezení kombinace, která Vám osobně vyhovuje nejvíce.