Nakupte ještě za 1 500 Kč a získejte poštovné zdarma!

Přejít do Košíku

Jak připravit kalabasu před prvním použitím?

Co je vlastně kalabasa?

Kalabasa je nádoba sloužící k popíjení Yerba Maté, nejčastěji vyráběná vydlabáním sušených tykví.
Kalabas ovšem najdeme více druhů, například kalabasy vyrobené ze dřeva, či keramiky, nebo kalabasy kovové.
Náš návod na přípravu před prvním použitím se týká kalabas vyrobených z tykve.

Proč je potřeba kalabasu takzvaně „zajet“ před prvním použitím?

Nádoby z tykve obsahují zbytky vysušené dužiny, semínka a rovněž mají nepříjemný zápach. Z tohoto důvodu musíme provézt takzvané Currádo – zajetí kalabasy – jinak řečeno důkladné vyčištění vnitřku tykve.

Jak na Currádo?

  • Nádobu z vydlabané tykve naplníme ze ¾ suchým Yerba maté
  • Zalijeme až po okraj vodou o teplotě 70 až 80 stupňů a necháme 24 hodin stát
  • Druhý den vyprázdníme vyluhované maté z kalabasy
  • Důkladně vymyjeme vnitřek pod tekoucí vodou
  • Pomocí kávové lžičky opatrně vydlabeme zbytky dužiny, tak abychom nepoškodili vnejší obal kalabasy
  • Opět naplníme kalabasu ze ¾ čerstvou Yerba maté,
  • Zalijeme obsah vodou o teplotě 70 až 80 stupňů,
  • Odstavíme naplněnou kalabasu na dalších 24 hodin, aby nasála příjemné aroma yerby
  • Následující den důkladně vyprázdníme a vymyjeme vnitřek nádobky,
  • Hotovo. Teď už pouze zbývá připravit si a vychutnat si Yerba mate z nové kalabasy.